Nieuw BTW-ID per 1 januari 2020: wat te doen?
Alle eenmanszaken en zzp’ers zullen per 1 januari 2020 een nieuw btw-id ontvangen van de Belastingdienst. Deze unieke ID zal gebruikt worden voor communicatie naar je klanten, het huidige btw-nummer zal gebruikt worden voor de communicatie met de Belastingdienst. Heel verwarrend, maar wat houdt dit allemaal in voor de administratie?
Verschil tussen btw-id en btw-nummer
Ja, je leest het goed. Er komt dus een btw-id en het btw-nummer zal blijven bestaan. De btw-id zal gebruikt worden voor communicatie naar zakelijke contacten, zoals (potentiële) klanten. Je hanteert het btw-id op facturen, websites en andere communicatie die toegankelijk zijn voor het publiek. Het btw-nummer wordt gebruikt voor de communicatie met de Belastingdienst. Je krijgt binnenkort hierover een brief van de Belastingdienst.
Gebruik van de verschillende nummers
- Het btw-nummer gebruik je voor de communicatie met de Belastingdienst
- Het nieuwe nummer, de btw-identificatienummer, gebruik je voor de communicatie met je zakelijke contacten. Dit nummer zet je op je facturen en website(s) en gebruik je voor de handel binnen de Europese Unie (EU).
Kortom, doe je zaken met de belastingdienst? Gebruik het btw-nummer. Doe je zaken met anderen? Gebruik het btw-identificatienummer.
Tijd voor actie
Om klaar te zijn voor 1 januari 2020 kan je nu al actie ondernemen. Wanneer je de brief van de Belastingdienst ontvangt met je nieuw btw-id adviseren wij om de volgende zaken aan te passen (indien van toepassing):
- Website
- Briefpapier
- Facturen
- Andere communicatiemiddelen
Communiceer de btw-id alvast met je leveranciers. Stuur ook een kopie van je brief naar je relatiebeheerder, of upload deze in Yuki wanneer je klant bent bij NUWEA.